top of page

HEM        OM OSS        BOKNING       JOBBA MED OSS

Aloha Malihini! Välkommen till Tiki Room

 

Njut av våra exotiska drinkar medan du kopplar av i den sköna polynesiska miljön.  våra drinkar tillreds enligt de hemliga originalrecepten.  Vi välkomnar dig gladeligen idag och ser fram emot att snart träffa dig igen. Mahalo!

 

DET ÅTERFUNNA PARADISET OCH TIKIDRINKARNAS HISTORIK

Den ursprungliga exotiska cocktailen, Kava, skapades av öborna i Stilla Havet. Det är en kladdig, grötaktig dryck baserad på roten Piper methys- ticum och saliv. Kavadrickandet var utbrett över hela söderhavsområdet innan européernas intrång. Framställningen och det ceremoniella intagan- det av Kava omgavs av en elaborerad social och religiös ritual.

Från och med 1655 fick engelska sjömän en daglig ranson av rom. 1740 bestämde amiralen Edward Vernon, också kallad ”Gamle Grogg”, att flottans rom skulle blandas ut med vatten. Slutligen år 1795, mer än fyrtio år efter att den skotska kirurgen James Lind bevisade att citrus motverkade skörbjugg, adderade man limejuice till mixen. På så sätt föddes värl-

dens andra tropiska drink, Navy Grog, uppkallad efter Gamle Grogg. Plantageägare i brittiska Västindien tillsatte socker, vatten och lime till rom- men och så skapades Planter’s Punsch. Originalreceptet har i över 200 år förts i arv som en del av jamaikansk verstradition: ”En del sur, två av det söta, tre av det starka, fyra av det svaga.”

I Nordamerika experimenterade kolonisatörerna med rom. En av dem var Jennings Cox, som arbetade vid en koppargruva nära den kubanska sta- den Daiquiri, vilket han också kallade den drink han uppfann där 1896. Några år senare kom amerikanska soldater, som deltog i det spansk- amerikanska kriget i Kuba, på idén att blanda den lokala rommen med Coca Cola och lime. Denna mixtur blev världskänd som Cuba Libre.

Den största innovatören av romdrinkar, Ernest Raymond Beaumint-Gantt, var enligt ryktet hembrännare. 1934 öppnade han baren Don the Beachcomber i Hollywood och ändrade samtidigt sitt namn till Donn Beach. Donn och hans fyra filippinska medhjälpare var mästare på

att skapa drinkar och berättelser om deras fantastiska ”romrapsodier” spridde sig snabbt. Donn’s mest beryktade drinkar var ”the Zombie” och ”Missionary’s Downfall”.

Drinkar som dessa kom inte till av en slump utan krävde stora spritkunska- per och ett idogt provarbete. 1937 öppnade Donn sitt Polynesian Palace

och blev därmed inspirationen för hundratals restauranger och barer
som kom att följa hans Söderhavs-Tiki tema. Donn’s mest prominenta efterföljare var Victor Bergeron, mer känd som Trader Vic, vars polyne- siska restauranger snart spred sig världen över. Trader Vic skapade den mest familjära tropiska drinken; ”Mai Tai” 1944. Den går fortfarande att beställa på många ställen men är tyvärr oftast helt felblandad pga att få känner till det riktiga receptet. Vi på Tiki Room tillreder stolt alla våra drin- kar som de ursprungligen var tänkta och med de rätta ingredienserna.

 

ROM JORDEN RUNT

I några tropiska drinkar används gin, brandy, whiskey, vodka eller Okolehao, men det flesta är rombaserade. Man använder inte vilken rom som helst utan vissa specifika sorter från olika länder vilka alla har egna karaktäristiska smaker. Oftast olika i samma drink vilkas kombina- tion producerar en unik, skiktad och komplex smak som ingen romsort i sig själv kan uppnå.

Tiki Room använder rom från dessa länder enligt klassiskt maner; jamaikansk rom, den gyllene har en blekgul färg och är subtil och fruktig, den mörka är djupt brun och har en skarp fullkroppslig smak. Demerara rom som är den hemliga ingrediensen i flera minnesvärda tropiska drinkar framställs i Guyana och har en rik, aromatisk och rökt smak. Kubansk rom, både den klara och den gyllene vilka har en lätt söt smak. Barbados rom har en gyllene färg och en delikat, raffinerad smak. Rhum Barbancourt är en lagrad haitisk rom med en fin silkeslik- nande och distinkt smak. Martinique rom, jamaikansk rom som lagrats i Frankrike, finns både i klar och bärnstensfärg.

Vi saluterar Don the Beachcomber, Trader Vic och Jeff Berry för deras enorma pionjärarbete. Mycket idogt arbete har gått åt för att införskaffa deras orginalrecept samt för att framställa våra egna cocktails och de exklusiva ingredienser de kräver. Vi saluterar också Sven Kirsten och Otto Von Stroheim för deras spridande av Tikikulturen.

 

Okolemaluna! Stefan Kéry/Tiki Room Stockholm

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
bottom of page